Når du skal lave din flæskesteg, opstår det evige problem: Hvordan sikrer jeg, at sværene bliver sprøde? Saltbloggen har fundet en opskrift, som sørger for, at du får en sprød flæskesvær.
Ingredienser til flæskesteg med sprøde svær
- 1 svinekam
- Flagesalt
- Vand
- Kartofler
- 2 spsk. hvedemel
- Sovsekulør
- Rødkål
- Stegetermometer
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader.
Steg og kartofler
Hvis ikke svinekammen er ridset i forvejen, skal du ridse sværen helt ned til kødet. Det er meget vigtigt, at der ikke ridses ned i kødet, da saften fra kødet så kan trænge op i sværen og besværliggøre at få sværen sprød.
Læg flæskestegen med sværen nedad i et ildfast fad og hæld kogende vand i, til sværen er nogenlunde dækket (ca. 1 cm højde). Gnid godt med salt på stegens bagside. Stil den herefter i ovnen i ca. 15 min, så sværen får lov til at åbne sig.
Tag flæskestegen ud af ovnen og vend den rundt. Gnid rigeligt med salt på sværen og sørg for at komme helt ned i ridserne. Stik stegetermometret i stegen, og sæt stegen i ovnen (stadig med vandet i bunden af fadet), og lad den stege i 1-1,5 time. Hold løbende øje med temperaturen. Hvis noget af vandet fordamper fra fadet hældes lidt mere ved, så der hele tiden er omkring 1 cm vand i bunden af fadet.
Mens stegen er i ovnen kan kartoflerne skrælles og sættes til kogning. Gem kartoffelvandet, når kartoflerne er færdige.
Når kernetemperaturen når 55 grader, skal du mærke om sværen er sprød. Hvis sværen føles gummiagtig skal varmen skrues op (220-250 grader). Hvis sværen føles sprød, skal ovnen forblive på 175 grader.
Når kernetemperaturen er 65 grader tages stegen ud. Lad den hvile til temperaturen er 70 grader.
Hvis sværen stadig ikke er sprød, må du ikke fortvivle! Skær sværen af, skær den i skiver, og læg den i ovnen igen. Hold øje med at den ikke bliver brændt!
Brun sovs
Hæld vandet fra fadet i en gryde og tilsæt melet. Hæld vandet fra kartoflerne i fadet, og lad det trække smag. Skru op for varmen, og kog sovsen op under omrøring.
Hæld løbende lidt kartoffelvand i sovsen undervejs, indtil den har den ønskede konsistens. Smages til med salt og peber og farves med sovsekulør.
Serveres med varm rødkål.
Velbekomme og glædelig jul!