Forside > Sundhed > Salt og kæledyr

Salt og kæledyr

Har du tænkt på, hvor meget salt din hund egentlig kan tåle? Hvad med din kat? Og skal gnavere egentlig have saltsten? Læs med her og bliv klogere.

Hunde
Specielt hunde elsker at spise alt hvad der minder bare en smule om mad. De er dog ikke altid eksperter i, hvad der egentlig er godt for dem. Derfor bliver man som hundeejer nødt til at holde lidt øje med, hvad Fiddo får indenbords.

Salt er en livsvigtig del af hundens føde og bliver oftest tilsat det hundefoder man kan købe. De fleste hunde nyder dog godt af lidt rester fra aftensmaden, og man skal heller ikke glemme det vand, man sparer ved at sætte tallerkenen med kødsovsrester ned sin evigt sultne hundeven, som kan slikke altskins service skinnende, inden det ryger i opvaskeren. Men det er måske også her vi skal huske at tænke over, hvad for noget mad vi deler med vores hund. Hunde kan nemlig også få ’livsstilssygdomme’ forbundet med for stort saltindtag. Eksempler her på kan være hjerte- eller nyrerlidelser som udvikles over tid. Saltforgiftning kan også forekomme, hvis hunden f.eks. er kommet til at drikke en stor mænge saltvand eller spist for salt mad. Symptomer herpå kan være diarré, opkast, stivhed eller kramper. Nogle bruger salt som brækmiddel, hvilket ikke kan anbefales, da det kan være direkte livsfarligt for hunden. 

Katte
Lige som med hunde kan katte blive forgiftede af at spise for store mængder salt. De er dog mere kræsne, og de kommer derfor sjældnere galt af sted med at spise for meget af noget de ikke kan tåle. Vi skal dog stadig tænker over hvad vi forkæler vores spinnende kattevenner med, da det ikke er alt de tåler lige godt. 

Gnavere
Skal min kanin have en saltsten? Spørger du måske dig selv om, hvis du lige har anskaffet dig et plysset nyt familiemedlem. Der eksisterer dog en vis uenighed om hvorvidt man skal forsyne sin kanin, hamster eller marsvin med saltsten og/eller mineralsten. Hos dyrehandlen vil man ofte blive rådet til at anskaffe sig en, mens andre mener, at det kan være skadeligt. Der kan nemlig være risiko for udvikling af urinsten og nyreskader, hvis dyret tygger for meget på stenen. Derfor anbefales det ikke at give sin gnaver saltsten.     

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *