Siden år 2000 har det i Danmark været et lovkrav, at køkkensalt tilsættes jod. I Danmark lyder kravet på 13 mg jod pr. kg. salt. Til sammenligning er kravet i Sverige på hele 50 mg.
Faktisk blev det i 1980 forbudt at tilføje vitaminer og mineraler til fødevarer, men det resulterede i en forøgelse af tilfælde af sygdommen struma – derfor indførte man kravet om tilsætning 20 år senere.
Jod er et mineral ligesom salt. Det kan også betegnes som et sporstof på grund af dets ernæringsmæssige værdi for menneskets krop.
Stoffet findes naturligt i bestemte fødevarer bl.a. tang, fisk, skaldyr og mælk og altså også som tilsætningsstof i køkkensalt.
Hvorfor tilsættes jod
Tilsætningen tjener ét væsentligt formål, og det er at nedsatte udbredelsen af sygdommen struma. Lider man af struma, betyder det, at ens stofskifte bringes i ubalance. Det bliver altså enten for højt eller for lavt.
Det er bl.a. skjoldbruskkirtlen, som sørger for, at ens stofskifte fungerer optimalt, og joden bidrager til, at skjoldbuskkirtlen, som sidder foran på halsen, fungerer bedst muligt, fordi kirtlen danner stofskiftehormoner, som netop består af jod.
Mineralet bliver altså tilsat salten for at sikre, at man ikke får for lidt af ernæringsstoffet. Omvendt kan for meget jod også medvirke til at bringe dit stofskifte ud af balance. Det anbefalede indtag ligger på 150 µg (mikrogram) om dagen for voksne, og hvis du sørger for at spise varieret, får du nemt dækket dit behov.
Kravet om tilsætning gælder kun for husholdningssalt, og det salt som bruges i brød og almindeligt bagværk herunder knækbrød, pizzabunde, tvebakker o.a., som er bestemt til salg i Danmark. Der findes dog undtagelser. Det gælder eksempelvis ikke for flagesalt produceret i Portugal, hvis saltet er markedsført på lovlig vis i Portugal.
Af den grund kan du sagtens finde salt i Danmark, som ikke er tilsat jod – og det er helt lovligt.
Tilsætningens effekt
Der er lavet undersøgelser som viser, at tilskuddet af mineralet har en positiv indvirkning på nedsættelsen af strumatilfælde. Tilsætningen har altså medvirket til at løfte den generelle folkesundhed ved at sikre, at danskerne får den mængde jod, de har brug for for at holde sig raske.
Var det ikke en Sweitzer læge ( hunziker ) som fandt ud af at tilsætte jod til salt ? Svend Højen
Hej Svend,
Tak for din kommentar.
Her må jeg desværre være dig svar skyldig!
Bh
Jacob