Forside > Sundhed > Saltvandsbehandling

Saltvandsbehandling

Styrk din sundheds med saltvandsbehandling

Saltvand bliver ofte brugt og anbefalet i forbindelse med forskellige typer fysiske gener. Den primære årsag er, at ”det naturlige lægemiddel”  har en rensende effekt. I den forbindelse bliver saltvand ofte brugt til at rense og skylle næse, øjne og sårområder. Men det er også populært at bruge saltvandsbehandling til at pleje huden og måske mere overraskende også sindet pga. velvære.

Find eksempler på, hvad saltvandsbehandlinger bliver brugt til her under og lav selv nemt en opskrift på saltvand til din ønskede behandling.

Næseskylning med saltvand

En af de allermest populære saltvandsbehandlinger er til skylning af næsen. Faktisk er det blevet så populært, at mange bruger det som en del af deres daglige rutine på lige fod med tandbørstning for at forbedre ens generelle sundhed.

De fleste vil nok have hørt, at de kan bruge saltvand som erstatning for næsespray, hvis de er forkølet, men du kan også med fordel skylle næsen med saltvand efter operationer, næseblødning eller ved bihulebetændelse. Formålet er enkelt: Rense næsen for betændelse, skorper og støv – desuden fugter det også slimhinderne.

Hvis du vil med på næseskylningsbølgen som en del af din daglige velvære, så er der gode grunde til det. En ren næse er god velvære, fordi det får dit system til at fungere bedre. Og det er risikofrit! Gør det gerne 1-2 gange om dagen.

Fremgangsmåde og opskrift til at skylle næsen i saltvand:

Brug ½ liter vand i kropstemperatur med 1 teske salt – du kan bruge naturligt havsalt uden jod og antiklumpning, hvis du vil have den helt rene vare, men ellers er helt almindeligt køkkensalt også brugbart. Du kan evt. også koge dit vand først og herefter lade det køle ned til det bliver behageligt tempereret, hvis det skal være endnu renere. Rør rundt til saltet er helt opløst.

Hæld dit saltvand i en ske, et glas, tag noget i hånden eller brug et såkaldt næseskyllehorn, der er lavet til formålet. Skyl et næsebor af gangen. Og undgå at snøfte vandet hårdt ind – det er ubehageligt og lukker næsen til.

Øjenrens med saltvandsopløsning

Du kan også bruge en saltvandsbehandling, hvis du har en mild øjenbetændelse. Det renser og kan lindre. Fremgangsmåden og opskriften er ligetil: Brug 1 spiseskefuld salt til 1 liter lunkent vand – gerne kogt. Dryp herefter vandet roligt i øjet. Hvis det svier, så har du fået for meget salt i vandet.

Saltvand i sår

Du kan også bruge sterilt saltvand til rensning af sår, der kan hjælpe med at rense det ramte område omkring såret. 

Saltvandsbehandling til huden

Badning i saltvand reducerer mængden af inflammation i huden og mindsker tørhed. Se International Journal of Dermatology’s udlægning her: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2005.02079.x

Badning i saltvand i kombination er desuden også godt mod lidelser som gigt og svækket immunforsvar. Og det kan være godt for hudlidelser som eksem, akne, psoriasis og svamp. Saltvand er skønhedskur for huden! Og hvis du ikke lige har adgang til havvand, så kan du genskabe de gavnlige effekter med badesalt – eller lave din egen saltvandsopløsning.

Saltvand for sindet

Saltvand kan også være sund velvære for sindet. Ifølge Berlingske (https://www.b.dk/livsstil/vidste-du-det-det-sker-der-i-kroppen-naar-du-hopper-i-havet) så kan det både reducere stress, berolige nervesystemet og forbedre søvnkvaliteten. Og en kold dukkert i havet sender lykkehormoner ud i systemet, der giver en følelse af glæde. En anden lavpraktisk grund til at saltvand kan gøre dig glad er, at din vægt bliver reduceret i saltvand, fordi det får dig til at flyde.

  

Du kan bruge saltvandsbehandlinger på mange måder, men der er ingen tvivl om, at du aktivt kan bruge saltvand i din dagligdag til at forbedre din livskvalitet. Salt uden vand kan også være gavnligt for dig – læs bl.a. hvordan salt kan have en slankende effekt. Afprøv de ting, der er interessant for dig, og lad os høre fra dig i kommentarfeltet, hvordan du bruger saltvandsbehandlinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *