Forside > Sundhed > Spis mindre salt med gourmetsalt

Spis mindre salt med gourmetsalt

Gourmet salt på keramisk ske

Spis mindre salt. Det udsagn har du sikkert hørt flere gange både i forbindelse med livsstilsygdomme og fitness. Så det kommer nok ikke som nogen overraskelse, når jeg fortæller dig, at det er usundt at spise for meget salt. Undersøgelser viser dog, at de fleste danskere ikke spiser for meget salt. Du skal ikke som sådan undgå salt, fordi et lavt saltindtag kan resultere i indsnævring af blodårene og et forhøjet blodtryk. Det kan derimod være en god idé at droppe sukkeret og de tomme kulhydrater. Disse bidrager nemlig ikke med meget andet end et hurtigt skud energi.

Når vi alligevel gerne vil spise mindre salt, grunder det i, at vi er klar over, at mad med højt saltindtag kan føre til livsstilsygdomme. Det billige salt på hylderne i supermarkederne smager – naturligvis – af salt, men har en tendens til at være mere svag i smagen, og derfor ryger der måske lidt mere i gryderetten, end der burde.

Det er der heldigvis råd for. Med gourmetsalt – også kaldet flagesalt, havsalt, Flor de Sal, etc. – spiser du lidt mindre salt, fordi dyrt salt ofte har en mere intens og nuanceret smag. Gourmetsalt har en grovere struktur, så hvert krystal har et højt niveau af smag. Ergo: Spis mindre salt med god salt.

Med gourmetsalt behøver du altså ikke tælle saltkorn, når du skal krydre kødsovsen eller morgenægget. Det behøver du ikke, fordi det gode salt vil give smagen af salt, før du har fået for meget. Dermed ikke sagt, at du skal tælle saltkorn med det billige salt. Som med så mange andre ting her i tilværelsen kommer du langt med sund fornuft. Vil du gerne spise mindre salt, kan det være en god idé at investere i en god salt.

Spis mindre salt, hvis du har forhøjet blodtryk

Har du forhøjet blodtryk kan det være en fordel at justere dit saltindtag, hvis du spiser mad med højt saltindhold. Jo mere salt vi spiser, desto mere saltet smag ønsker vi. Salt er altså en vanesag. Du kan vænne dig til mindre salt i maden, så du faktisk ikke ”craver” mad med højt saltindhold. Hvis du vil spise mindre salt, så start med at kigge på varedeklaration. Her vil du hurtigt opdage, at du kan skære en del af dit saltforbrug ned blot ved at undgå bestemte varer.

Summa summarum: Det kan være en fin idé at spise mindre salt, men du skal ikke som sådan udelade salt, da det er et livsnødvendigt mineral og en genial smagsforstærker (Som jeg har skrevet om tidligere på Saltbloggen: https://saltbloggen.dk/salt-er-sundt/). Ønsker du at spise mindre salt, kan du investere i gourmetsalt, som reducerer saltindtaget. Alternativt kan du begynde at gå uden om de varer med et højt saltindhold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *