Derfor er salt vigtigt for din opvaskemaskine

af | maj 23, 2017 | Teknologi | 5 Kommentarer

Salt er vigtigt for din opvaskemaskine, fordi det minimerer kalkaflejringer ved at blødgøre vandet i opvaskemaskinen – du slipper altså for at afkalke maskinen så ofte. Der findes forskellige typer af salt til opvaskemaskinen.

Skal jeg bruge fint eller groft salt? Hvor ofte skal jeg påfylde nyt salt? Hvad med doseringen?

Få svar på alle dine spørgsmål om salt til opvaskemaskinen her!

Krystalklart glas og service Illustration af en opvaskemaskine med rene vinglas.

Ved at nedsætte mængden af kalk i vaskevandet undgår du, at kalken aflejres på dine glas, service, og hvad du ellers vasker i din opvaskemaskine. Kalkaflejringer ses som hvide pletter eller plamager og er ikke pænt at kigge på.

Processen foregår ved, at vaskevandet bliver ført gennem et blødgøringsfilter (ionbyttefilter), hvor kalken i vandet bliver bundet. Med tiden bliver filteret dårligere til at binde kalk, og det er her salten kommer ind i billedet! Salten regenererer og genopbygger filteret og på den måde kan maskinen blive ved med at blødgøre vandet.

Ved at tilføre salt til din opvaskemaskine, får du altså rene og pæne glas og service – men husk at doseringen skal være rigtig.

Vandets hårdhed og dosering

Korrekt dosering er vigtig, da for lidt salt medfører kalkpletter, og omvendt vil for meget salt give hvide saltbelægninger, som kan give en dårlig smag.

Kig i manualen for din opvaskemaskine for at finde ud af, hvordan doseringen indstilles. Det er vigtigt at kende hårdheden på vandet, der hvor du bor. Hårdheden kan findes ved at kigge på et hårdhedskort.

En lille sidegevinst ved at dosere salten rigtigt er, at maskinen skal bruge mindre sæbe. Du skåner altså miljøet og sparer samtidigt penge.

Fint eller groft salt til opvaskemaskinen

Om du skal bruge fint eller groft salt, afhænger af mærket på din maskine. Det er lidt forskelligt, hvad producenterne anbefaler. Kig i manualen for at se, hvad din producent anbefaler. Det vigtigste er, at du husker, at det skal være filtersalt, altså salt som er beregnet til opvaskemaskiner.

Når det så er sagt, vil jeg sige, at begge dele er lige godt. Jeg har personligt prøvet både groft og fint salt med det samme gode resultat. Jeg tager i øvrigt også altid den billigste, jeg kan finde – ingen problemer der.
Selv bruger jeg den her, som jeg har købt i Fakta:

Illustration af hvid pose med filtersalt og blå skrift med teksten: "Fint salt til opvaskemaskinen".

Lad være med at fylde normalt køkkensalt i opvaskemaskinen, da dette normalt indeholder antiklumpningsmiddel, som kan virke dårligt på gennemstrømningen af vand i ionfilteret!

I nogle områder kan du “nøjes” med at bruge “all-in-one”-tabletter. Det afhænger dog lidt af hårdheden af vandet, der hvor du bor. Jeg holder mig til det billige opvaskesalt og de billigste opvasketabletter (uden tilsat salt), som jeg kan finde – jeg undlader altså at købe de, til tider, dyrere “all-in-one”-tabs.

Hvor ofte skal der salt i opvaskemaskinen?

Det store millionspørgsmål er selvfølgelig, hvor tit der så skal fyldes salt i opvaskemaskinen. Det er imidlertid nærmest umuligt at give et helt konkret svar på, da det kommer an på flere faktorer: Hvor ofte bliver den brugt? Hvor hårdt er vandet? Hvilke vaskeprogrammer anvender du? Osv. Mange opvaskemaskiner vil dog fortælle dig – gennem en lysende knap (tjek evt. din brugermanual) – når det er på tide at påfylde mere salt. Har din opvaskemaskine ikke en sådan indikator, så kan du forsøge dig frem. Mener du, at det er nødvendigt at genfylde, så hæld en smule salt på maskinen og vask – gentag til tilfredsstillende resultat. Du skal dog være opmærksom på, at denne metode langt fra er fejlfri, da det godt kan tage op til flere vaske før saltets effekt så at sige træder igennem.

Indlæg