Forside > Teknologi > Derfor er salt vigtigt for din opvaskemaskine

Derfor er salt vigtigt for din opvaskemaskine

Illustration af en opvaskemaskine med rene vinglas.

Salt er vigtigt for din opvaskemaskine, fordi det minimerer kalkaflejringer ved at blødgøre vandet i opvaskemaskinen – du slipper altså for at afkalke maskinen så ofte. Der findes forskellige typer af salt til opvaskemaskinen.

Få hurtigt svar på dine spørgsmål i vores FAQ lige her:

Hvorfor skal der salt i opvaskemaskinen?

For at minimere kalkaflejringer og blødgøre vandet.

Hvor ofte skal der salt i opvaskemaskinen?

Det afhænger af hvor hårdt vandet er og hvor ofte din opvaskemaskine kører. På alle nye opvaskemaskiner vil der være en lille lysende indikator, som viser, at det er tid til at påfylde salt.

Fint eller groft salt til opvaskemaskinen?

Begge dele er lige godt at bruge. Du kan finde producentens anbefaling i manualen.

Hvor meget salt skal der i opvaskemaskinen?

Saltbeholderen i bunden af opvaskeren skal blot fyldes helt op. Der vil løbe overskydende vand ud af beholderen mens du fylder på.

Kan man bruge almindeligt salt (køkkensalt) til opvaskemaskinen?

Nej. Det kan ødelægge maskinen. Brug salt som er beregnet til formålet.

Hvor fylder man salt på opvaskemaskinen?

I bunden af din maskine finder du et låg som kan skrues af og herefter påfylde salt.

Min opvaskemaskine mangler salt hele tiden

Check først om doseringen er indstillet rigtigt. Er dette i orden er der højst sandsynligt en defekt i maskinen.

Krystalklart glas og service

Ved at nedsætte mængden af kalk i vaskevandet undgår du, at kalken aflejres på dine glas, service, og hvad du ellers vasker i din opvaskemaskine. Kalkaflejringer ses som hvide pletter eller plamager og er ikke pænt at kigge på.

Processen foregår ved, at vaskevandet bliver ført gennem et blødgøringsfilter (ionbyttefilter), hvor kalken i vandet bliver bundet. Med tiden bliver filteret dårligere til at binde kalk, og det er her salten kommer ind i billedet! Salten regenererer og genopbygger filteret og på den måde kan maskinen blive ved med at blødgøre vandet.

Ved at tilføre salt til din opvaskemaskine, får du altså rene og pæne glas og service – men husk at doseringen skal være rigtig.

Vandets hårdhed og dosering

Korrekt dosering er vigtig, da for lidt salt medfører kalkpletter, og omvendt vil for meget salt give hvide saltbelægninger, som kan give en dårlig smag.

Kig i manualen for din opvaskemaskine for at finde ud af, hvordan doseringen indstilles. Det er vigtigt at kende hårdheden på vandet, der hvor du bor. Hårdheden kan findes ved at kigge på et hårdhedskort.

En lille sidegevinst ved at dosere salten rigtigt er, at maskinen skal bruge mindre sæbe. Du skåner altså miljøet og sparer samtidigt penge.

Fint eller groft salt til opvaskemaskinen

Om du skal bruge fint eller groft salt, afhænger af mærket på din maskine. Det er lidt forskelligt, hvad producenterne anbefaler. Kig i manualen for at se, hvad din producent anbefaler. Det vigtigste er, at du husker, at det skal være filtersalt, altså salt som er beregnet til opvaskemaskiner.

Når det så er sagt, vil jeg sige, at begge dele er lige godt. Jeg har personligt prøvet både groft og fint salt med det samme gode resultat. Jeg tager i øvrigt også altid den billigste, jeg kan finde – ingen problemer der.
Selv bruger jeg den her, som jeg har købt i Fakta:

Illustration af hvid pose med filtersalt og blå skrift med teksten: "Fint salt til opvaskemaskinen".

Lad være med at fylde normalt køkkensalt i opvaskemaskinen, da dette normalt indeholder antiklumpningsmiddel, som kan virke dårligt på gennemstrømningen af vand i ionfilteret!

I nogle områder kan du “nøjes” med at bruge “all-in-one”-tabletter. Det afhænger dog lidt af hårdheden af vandet, der hvor du bor. Jeg holder mig til det billige opvaskesalt og de billigste opvasketabletter (uden tilsat salt), som jeg kan finde – jeg undlader altså at købe de, til tider, dyrere “all-in-one”-tabs.

Hvor ofte skal der salt i opvaskemaskinen?

Det store millionspørgsmål er selvfølgelig, hvor tit der så skal fyldes salt i opvaskemaskinen. Det er imidlertid nærmest umuligt at give et helt konkret svar på, da det kommer an på flere faktorer: Hvor ofte bliver den brugt? Hvor hårdt er vandet? Hvilke vaskeprogrammer anvender du? Osv.

Mange opvaskemaskiner vil dog fortælle dig – gennem en lysende knap (tjek evt. din brugermanual) – når det er på tide at påfylde mere salt. Har din opvaskemaskine ikke en sådan indikator, så kan du forsøge dig frem. Mener du, at det er nødvendigt at genfylde, så hæld en smule salt på maskinen og vask – gentag til tilfredsstillende resultat.

Du skal dog være opmærksom på, at denne metode langt fra er fejlfri, da det godt kan tage op til flere vaske før saltets effekt så at sige træder igennem.

Har din opvaskemaskine et stort forbrug af salt?

Hvis din opvaskemaskine har et stort forbrug af salt, kan det være fordi maskinen er indstillet forkert, men det kan også være tegn på en fejl. Check først din manual og kontrollér at indstillingen for saltdoseringen er i orden.

Er forbruget stadig højt kan du evt. kontakte en hvidevaretekniker. Det kan dog hurtigt blive dyrt, da teknikeren først er nødt til at fastslå årsagen til det høje forbrug og herefter bestille reservedele hjem, for til sidst at udskifte den defekte del.

Vær opmærksom på, at der også kan være tale om en fejl, hvis forbruget af salt er meget lavt (hvis du ikke kan huske hvornår du sidste fyldte salt på, så er der en god sandsynlighed for, at der er noget galt – enten med doseringen eller en defekt del).

I langt de fleste tilfælde vil det bedre kunne betale sig at købe en ny opvaskemaskine fremfor at kontakte en tekniker – især hvis din gamle maskine har nogle år på bagen.

Hvidevareshoppen.dk sælger opvaskemaskiner af høj kvalitet til en god pris. Du kan se hele udvalget her.

12 kommentarer til “Derfor er salt vigtigt for din opvaskemaskine

 1. Jeg har lige købt min første opvaskemaskine, og det bragte selvfølgelig op til flere spørgsmål med sig. Du har dog lige sørget for, at jeg i hvert fald har et spørgsmål mindre.

  Tak for et godt indlæg, der kan give en nybegynder svar på, hvorfor det giver mening at hælde 1 kg salt i sin nye bordopvasker!

  1. Som update kan jeg så lige tilføje, at man skal være opmærksom, når man køber opvasketabs. Jeg har både fyldt salt og afspændingsmiddel i opvaskeren, men det er også gået op for mig, at der også er salt og afspænding i mine opvasketabs..

  2. Godt, det kunne bruges, Alexander og tillykke med maskinen!

   Ja, det kan godt give problemer med lidt for meget salt i systemet. Du må handle nogle nye uden salt. 😉

  1. Hej Christina, jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår dit spørgsmål, men hvis din opvaskemaskine ikke opfører sig normalt, vil jeg anbefale dig at kontakte en hvidevaretekniker eller producenten af maskinen. 🙂

   1. tak
    den er 20 år gammel så det gider jeg ikke bruge penge på , måske derfor den ikke dur ordentligt
    det plejer jo frigøres en portion salt ved vask men det gør det ikke mere , har renset den mv

 2. Hvad kan der ske ved at jeg kom til at hælde citronsyre i saltbeholderen? Tog fejl af salt pose og citronsyre pose

  1. Hej Maja,

   Jeg ved faktisk ikke hvad det kan have af konsekvenser, men jeg kan ikke forestille mig, at det kan være godt for maskinen.

   Jeg ville nok undgå at køre med den, indtil saltbeholderen er blevet tømt for citronsyre. 🙂

 3. Min Bosch opvaskemaskine har indikator for saltpåfyldning. Har senest 19/1 2019 fyldt salt på. Her, den 30/3 2020 har den stadig ikke vist indikation for saltpåfyldning. Er det OK? Eller skal jeg bare fylde salt på? Opvaskemaskinen kører hver 3. dag
  Mvh. Ilse

  1. Hej Ilse, tak for din henvendelse. 🙂

   Det lyder til at være lidt lang tid uden påfyldning, men forbruget afhænger jo også af hvad maskinen er indstillet til at bruge af salt pr. vask.
   Du kan altid prøve at skrue låget af saltbeholderen i maskinen, og prøve at kigge ned eller mærke efter om der stadig er salt på. Beholderen er formentligt fyldt med vand, så det kan være svært at se, hvor meget salt der er tilbage.

   Det kan jo også være sensoren som ikke virker, så hvis du vil være på den sikre side, skal du blot påfylde salt. Det kan du evt. gøre hver 3. måned, så tror jeg ikke, at den løber tør.

   Bh og god påske.
   Jacob

 4. Hej saltekspert

  Jeg har en smal opvaskemaskine, der bruger et kilo salt på to uger. Vi har meget hårdt vand og den kører cirka to gange om dagen.

  Lyder det normalt? Jeg synes det virker som meget.

  Venlig hilsen
  Lene

  1. Hej Lene,

   Jeg er enig i, at det virker til at være et ret stort forbrug.

   Hvis jeg var dig, ville jeg starte med at tjekke låget til saltbeholderen som normalt sidder i bunden af maskinen. Der skal gerne være en sort gummiring (o-ring) som sikrer en helt tæt tilslutning.

   Dernæst ville jeg kontrollere om maskinens saltdosering er indstillet korrekt ift. jeres vands hårdhed. Her skal du have fat i manualen.

   Hvis ovenstående ikke afhjælper “problemet” ville jeg forhøre mig ved en hvidevaretekniker.

   Alternativt skal du prøve at skifte over til at bruge all-in-one tabs som både indeholder salt og afspændingsmiddel – hvis du vælger dette, skal du ikke påfylde nyt salt og afspændingsmiddel på selve maskinen.

   Bh
   Jacob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.