Som boligejer ved du måske, at du har pligt til at holde dit fortov fri for sne og is, og at en effektiv måde at leve op til denne pligt er gennem saltning. Hvis ikke du vidste det, så husk det for fremtiden – i værste tilfælde kan du ende med at skulle betale erstatning, hvis nogen falder og slår sig på dit fortov. Du har mulighed for at forsikre dig mod denne erstatningspligt, men hold nu bare dit fortov ryddet for sne og is, ikk’? Du har flere gængse metoder til din rådighed: Skrab sneen væk, spred grus eller smid et dækkende lag salt. De to første muligheder giver umiddelbart god mening. Den første fjerner den glatte kilde; den anden giver et lag friktion. Men ved du hvorfor saltning virker? Hvorfor smelter salt is?
Den korte forklaring på, at salt smelter is
Den hurtigste og simpleste forklaring på hvorfor salt smelter is er, at salt nedsætter vands frysepunkt. Det betyder også, at salt ikke decideret smelter is: det kræver, at der er et vand i processen, før salten smelter isen. Det betyder dog ikke, at du skal tage en spand vand med ud, når du skal salte, da der oftest vil være et naturligt lag vand oven på isen, der er nok til at gøre tricket.
Den tekniske forklaring
Den udvidede forklaring på saltets evne til at smelte is skal også findes i frysepunkt nedsættelse. I bund og grund handler det om, at vand med en anden substans i sig vil få nedsat dets frysepunkt – valget af substans er dog ikke ligegyldigt. Rent vand fryser som bekendt ved 0°C. Alt efter hvilken substans du tilføjer, vil vandet få et lavere frysepunkt – og det kan også have betydning, hvilken salt der benyttes. Som udgangspunkt skal du regne med, at dit normale vejsalt vil miste sin smeltende effekt, hvis det fryser mere end -10°C. Her vil saltet bare ligge sig som et lag oven på isen, derfor vil det her være bedre at bruge grus. Fordelen ved at bruge salt her er dog, at isen ikke vil være i stand til at genfryse her. Regn med, at saltning allerede begynder at miste sin effekt ved minus seks grader. Det er altså derfor ikke altid, at salt smelter is.
Regler for vejsaltning og snerydning
Hvis du vil være helt grundig, så kan du læse lovens bekendtgørelse om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje her. Alternativt så kan du følge de punkter, jeg har samlet her, så er du i hvert fald godt på vej.
- Salt og ryd fortov, indkørsel og eventuelle trapper foran huset
- Du må selv vælge mellem salt eller grus
- Reglen gælder, når sneen begynder at falde
- Der skal være ryddet fra kl. 7-22 (du behøver dog ikke haste hjem fra arbejde, hvis det kommer pludseligt – ryd når du kommer hjem)
- Ferie fritager dig ikke for ansvaret for snerydning
Salt er genialt – til kroppens funktioner, de ovnbagte kartofler og selvfølgelig på vejene i frostvejr! Skal du ud og køre – og er du i tvivl om, om vejene har fået salt – så klik ind på Vejdirektoratets hjemmeside (https://trafikkort.vejdirektoratet.dk – under snerydning og saltning) og se, hvornår der sidst er saltet.