Salt er bare salt – eller hvad?

Der findes forskellige typer salt. Kemisk set er salt altid den samme, uanset om du køber det dyre gourmetsalt, eller om du nøjes med det billige salt til 2,50 kr./kg.
Men der findes andre faktorer, som medvirker til, at salt ikke bare er salt – herunder typer, smag, struktur, intensitet og udseende – og fremstillingshistorien (fx om den er bæredygtig).
Jeg vil her beskrive på hvilke områder, salt er forskelligt.

Typer

Der findes overordnet 3 typer af spisesalt

  • Vakuumsalt
  • Havsalt
  • Stensalt

Smag

Pinkfarvet salt i glasskålDer er ikke helt enighed om, hvorvidt smagen af salt varierer. Jeg tror, at det kan være svært for os dødelige mennesker at smage forskel på salt, men jeg tror også på, at saltnørder måske kan smage ting, som vi andre ikke er opmærksomme på, fordi nogle typer af salt ikke bliver renset under produktionen og derfor vil indeholde stoffer, som bidrager til smagen – eksempler på disse stoffer er blandt andre mangan, jern, kalk og brom. Det er typisk havsalt, som kan indeholde disse stoffer, hvorimod vakuumsalt ofte er fuldstændigt renset for “urenheder”.

Struktur

Kemisk er de 3 typer af salte ens, da de allesammen består af NatriumKlorid. Forskellen ligger i strukturen i saltene, og strukturen har indflydelse på, hvordan smagsoplevelsen opfattes, fordi strukturen af saltet har indflydelse på konsistensen – når konsistensen ændres vil smagsoplevelsen også være anderledes.

Strukturen i saltet bestemmer, hvor hurtigt eller langsomt det smelter på tungen. Hvis smeltningen er langsom, vil man kunne føle en ætsning på tungen, og det er med til at forstyre smagsoplevelsen. Omvendt er det mere behageligt at spise salt, som smelter hurtigt og derfor ikke “brænder” på tungen.

Strukturen af salt kan inddeles i forskellige kategorier herunder fint, groft og flagesalt.

Intensitet

Hvor meget salten smager af, altså hvor kraftig smagen er, varierer fra salt til salt. Noget salt er mere koncentreret end andet og vil derfor give en kraftigere saltsmag – dette er ikke nødvendigvis skidt!

Udseende på de forskellige typer salt

Ligesom forskellige stoffer kan give forskellige smage, kan farven også påvirkes af disse stoffer. Farverne kan være pink, røde, blå og hvide.

Afhængigt af stukturen vil udseendet også se anderledes ud rent visuelt – fint salt vil se meget forskelligt ud i forhold til flagesalt.

Hvilken type salt skal jeg vælge?

Det er nok en smagssag, men jeg vil anbefale at bruge det billige salt til at salte kogevand, da salten her bliver opløst. Det dyrere flagesalt vil jeg bruge til at krydre maden, når den er færdig – eksempelvis mit blødkogte æg. Her vil salten nemlig ikke blive fuldstændigt opløst, og flagesaltet giver, efter min mening, en knasende oplevelse, som står rigtigt godt i kontrast til det bløde æg.

Vær den første til at skrive en kommentar

Skriv et svar